Κατερίνα Καφτάνη

Η δρ Κατερίνα Καφτάνη, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, είναι επικεφαλής  του δικηγορικού γραφείου Καφτάνη & Συνεργάτες. Είναι διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης καθώς και, πιστοποιημένη διαμεσολαβήτρια από το διεθνούς κύρους Ινστιτούτο Διαιτησίας Chartered Institute of Arbitrators (CIArb) που εδρεύει στο Λονδίνο. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Παρίσι όπου έλαβε δύο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών (DEA), στο Δημόσιο Δίκαιο (από το Πανεπιστήμιο Paris I) και στην Ιστορία, Φιλοσοφία, Ανθρωπολογία του δικαίου (από το Πανεπιστήμιο Paris X) στην συνέχεια εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο δημόσιο δίκαιο και έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο Paris I Pantheon-Sorbonne (με άριστα και διάκριση). Η διδακτορική της διατριβή με τίτλο “La fοrmatiοn de la fοnctiοn publique en France: cοntributiοn a la theοrie de la fοnctiοn publique” έχει δημοσιευτεί από τον Γαλλικό Εκδοτικό Οίκο  L.G.D.J. (Bibliotheque de Droit Publique, Tome 196).

Από το 1984 μέχρι και σήμερα  εξασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου με ειδίκευση στους παρακάτω τομείς του δικαίου: δίκαιο των κατασκευών, δημόσια έργα, προμήθειες υπηρεσίες (διαγωνισμοί-συμβάσεις εκτέλεσης), δίκαιο του περιβάλλοντος, δίκαιο της ενέργειας και του ύδατος, δίκαιο του ανταγωνισμού και των επικοινωνιών, δίκαιο των συμβάσεων, δικαστική επίλυση διαφορών, διαιτησίες, διαμεσολαβήσεις, ευρωπαϊκό δίκαιο, δίκαιο της ΕΣΔΑ.

Οι περισσότερες υποθέσεις που έχει χειριστεί αφορούν δίκες ενώπιον των Ανωτάτων Δικαστηρίων δηλ. του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και υποθέσεις ενώπιον των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ενδεικτικά αναφέρεται ο χειρισμός των εξής συμαντικών υποθέσεων: η επέκταση του μετρό της Αθήνας, η ανακαίνιση των γραμμών του ΗΣΑΠ, η σήραγγα εκτροπής του Αχελώου, η κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων Τρίπολης-Καλαμάτας, Τρικάλων-Λάρισας, Εγνατίας Οδού, η επέκταση του διαδρόμου προσαπογειώσεων αεροσκαφών του κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», η υποστήριξη του ΟΣΕ ενώπιον των δικαστηρίων αναφορικά με τις προγραμματικές συμβάσεις προμήθειας τροχαίου υλικού, το «Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων» στο Θριάσιο Πεδίο, τα ΧΥΤΑ Κερατέας και Γραμματικού, τοΞενοδοχειακό συγκρότημα «ΑΣΤΗΡ», η υποστήριξη του ΟΤΕ ενώπιον των δικαστηρίων σε δίκες κατά τηλεπικοινωνιακών παρόχων κλπ.

Επίσης έχει διατελέσει νομική σύμβουλος στο  έργο κατασκευής του ελληνικού δορυφόρου “Hellas Sat”, ενώ σήμερα είναι νομική σύμβουλος του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Έχει κάνει πολλές δημοσιεύσεις στον τομέα των δημοσίων έργων και του διοικητικού δικαίου. Γνωρίζει άριστα Γαλλικά και Αγγλικά, και έχει γνώσεις Ρωσικών και Ιταλικών.

< επιστροφή